Programe de studiu licență
Asistență medicală generală
Asistență medicală generală
Programul de Asistență Medicală Generală oferă o experiență academică bogată care combină cunoștințe de bază teoretice și practice cu abilități clinice dobândite atât prin interacțiunea directă cu pacienții, cât și prin participarea activă în sălile de curs, la seminare și lucrări de laborator.
Programul de Asistență Medicală Generală cuprinde o curricula integrată care pregătește absolvenții să facă față actului medical complex, de viitor, adaptat medicinii contemporane personalizate și care necesită nu numai o educație medicală superioară, dar și o fundație solidă în management, siguranță medicală, leadership și profesionalism. Așadar, absolvenții programului de Asistență Medicală Generală sunt formați să devină specialiști competenți în gestionarea actului medical, capabili să ofere îngrijire medicală de calitate, să educe și să îmbunătățească viața de zi cu zi a pacienților.
Posibilități de carieră
- Cabinete medicale
- Clinici
- Spitale
- Laboratoare de analize medicale
- Centre de radiologie
- Centre de sănătate publică
- Cabinete școlare
- Industria farmaceutică
Balneofiziokinetoterapie și recuperare
Balneofiziokinetoterapie și recuperare
Fiziokinetoterapia este o terapie esenţială care se aplică în urma accidentelor, intervenţiilor chirurgicale, boală sau incapacitate fizică. Cunoştinţele, competenţele şi tehnicile posedate de fiziokinetoterapeuţi sunt generale, însă foarte specializate în acelaşi timp.
Fiziokinetoterapeuţii sunt specialişti în recuperare fizică, având ca scop menţinerea unei stări normale de sănătate.
Programul de Balneofiziokinetoterapie şi recuperare are ca principal obiectiv formarea inițială și continuă a profesioniștilor din domeniul balenofiziokinetoterapeutic. El oferă studenţilor calitate excepţională în educaţie pentru a disemina cunoştinţe noi în domeniul activităţilor fizice şi posibilitatea de a aplica tehnici de terapie fizică, asistenţă kinetică şi profilactică precum şi recuperare motrică şi funcţională atât pentru pacienţi, cât şi pentru întreaga comunitate.
Posibilități de carieră
- Instituții Medicale
- Clinici private
- Baze de tratament din cadrul Spitalelor si Policlinicilor
- Centre de recuperare
- Hospice (centre de îngrijire pe termen lung)
- Stațiuni balneoclimaterice
- Cabinete private de refacere și recuperare
- Instituții de protecție și asistență socială
- Cluburi sportive
- Consultanţă în proiecte ce implică protocoale clinice sau intervenţii clinice
- Laboratoare de cercetare
- Industria echipamentelor și aparaturii de recuperare
- Colegii
- Universităţi
- Şcoli de sănătate
- Ministerul Sănătăţii
Biochimie
Biochimie
Posibilități de carieră
- Spitale/Laboratoare de analize medicale
- Companii farmaceutice
- Industria alimentară/biotehnologie
- Specialist în cadrul unor clinici de fertilizare în vitro
- Profesor învăţământ universitar/preuniversitar
- Centre/Institute de cercetare din ţară sau din străinătate
Biologie
Biologie
Biologia, știință a vieții, reprezintă, de câteva decenii, dar în special în momentul de față, unul din cele mai importante domenii de interes ale umanității. Biologia privește studiul mecanismelor complexe ale vieții și a proceselor vitale, pornind de la cele mai simple molecule și mergând până la organismele animale și vegetale. Biologia utilizează metode de investigație aparte, pentru a analiza și explica fenomenele biologice fundamentale legate de controlul genetic, dezvoltarea organismelor, procesele fiziologice, homeostazia și apariția bolilor, mecanismele de apărare biologică sau interacțiunile dintre organisme.
Specialistul în Biologie se ocupă cu punerea în practică a unei baze teoretice complexe, prin integrarea cunoștințelor din diferite științe conexe, pentru a formula ipoteze de lucru, a fundamenta teorii și a aduce la lumină misterele vieții. Pregătirea viitorului biolog presupune familiarizarea acestuia cu metode și cunoștințe din toate ramurile biologiei, cum ar fi conservarea biodiversității, botanica, zoologia, biologia moleculară, genetica, microbiologia, ecologia, fiziologia vegetală și animală.
Prin dobândirea de cunoștințe teoretice și abilități practice specifice, absolvenții programului de Biologie se vor putea integra într-o gamă vastă de domenii de activitate: în sistemul educațional, în laboratoare de cercetare, sistemul sanitar, parcuri naturale, muzee, industria farmaceutică.
Posibilități de carieră
- Centre/Institute de cercetare din domeniul științelor vieții din ţară sau din străinătate
- Laboratoare medicale
- Laboratoare de cercetare/industriale
- Spitale
- Parcuri naturale și arii protejate
- Profesor învățământ universitar/preuniversitar
- Muzeograf în muzee de Științe ale Naturii
Nutriție și dietetică
Nutriție și dietetică
Nutriţia este indispensabilă nu numai în menţinerea unui organism sănătos, dar şi în prevenirea, controlul şi tratamentul multor afecţiuni patologice ca obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare şi multiple forme de cancer.
Programul de Nutriție și dietetică este orientat spre instruirea studenților pentru a deveni lideri în nutriție, capabili să integreze cunoștințele de la nivelul unei singure molecule la organismul în ansamblu și apoi să le aplice la întreaga populație. Obiectivul nostru este îmbunătațirea calității vieții oamenilor. In acest scop, programul oferă o gamă largă de beneficii în educație în domeniul specializat al nutriţiei, oferă posibilităţi de cercetare și oportunități multiple de dezvoltare a unei carieri nobile, în slujba omului şi comunităţii.
La terminarea programului de studiu, studenţii vor beneficia de o bază teoretică solidă în nutriţie şi dietetică şi vor poseda competenţe şi abilităţi practice necesare pentru a urma cariere profesionale în cercetare, sistem sanitar, industrie alimentară, industrie farmaceutică, mass-media, consultanţă, management etc.
Posibilități de carieră
CLINIC
- În colaborare cu medici pediatri, medici urologi, diabetologi
- Spitale
- Clinici private
- Hospice (clinici de îngrijire a pacienţilor pe termen lung)
SĂNĂTATE ȘI NUTRIȚIE PUBLICĂ
- Direcţia de sănătate publică
- Agenţii guvernamentale de sănătate
EDUCAȚIE ȘI CERCETARE
- Colegii
- Universităţi
- Şcoli de sănătate / de bucătarie
- Consultanţă în proiecte ce implică protocoale clinice sau intervenţii clinice
DOMENIUL INDUSTRIAL ȘI AL AFACERILOR
- Vânzări
- Marketing
- Relaţii publice
- Cercetare şi dezvoltare (etichete, reţete alimentare, informaţii legate de producţia alimentară, controlul calităţii alimentelor)
- Industria alimentară
- Companii farmaceutice
- Distribuţie de produse alimentare
- Companii multinaţionale
ORGANIZAȚII INTERNAȚIONALE
- Guvernamentale şi non-guvernamentale (staţiuni de cercetare agricolă, Organizaţia Mondială a Sănătaţii şi alte organizaţii naţionale şi internaţionale)
- Corporaţii sau companii multinaţionale
MANAGEMENTUL ALIMENTELOR ȘI NUTRIȚIEI
- spitale
- clinici private
- industria alimentară
- şcoli
- nutriţionişti în bucătăriile staţiunilor balneare de tratament
PROFESII ASOCIATE DOMENIULUI SĂNĂTĂȚII
- Colaborează cu balneofiziokinetoterapeuţi / dentişti / fizioterapeuţi
CONSULTANȚĂ ȘI PRACTICA PRIVATĂ
- Clinici particulare
- Spitale
- Consultanţă în obezitate / afecţiuni legate de comportament alimentar
- Consilieri nutriţionişti pentru echipe sportive
- Managementul diabetului
- Consultanţă pentru promovarea în mass-media a soluţiilor legate de nutriţie
- Consiliere pentru centre de sănătate / spa
- Consultant personal de nutriţie
MEDIA
- Relaţii publice
- Televiziune
- Radio
- Ziare
- Reviste cu caracter nutriţionist
CONSULTANȚĂ
- Elaborarea legislaţiei cu privire la nutriţie
- Ministerul Agriculturii
- Reforma sistemului sanitar
- Producţia de suplimente alimentare
Tehnică dentară
Tehnică dentară
Programul de studii Tehnică Dentară are misiunea de a pregăti tehnicieni dentari, sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice ale USV, în cadrul activităților clinice și practice dedicate procesului educațional al acestor studenți și în corelație cu aspectul antreprenorial al profesiei de tehnician dentar.
Laboratoarele didactice dedicate programului de Tehnică Dentară din cadrul USV și numeroasele facilități oferite studenților garantează desfășurarea unui proces educațional modern și dinamic.
Principalele responsabilități ale tehnicianului dentar constau în parcurgerea tuturor etapelor clasice sau digitale de confecționare a restaurărilor protetice dentare fixe, mobile sau mobilizabile, care să respecte necesitățile pacientului din punct de vedere funcțional și estetic, realizarea de dispozitive sau aparate necesare tratamentului ortodontic sau proteze maxilo-faciale care să augmenteze pierderile de substanță din teritoriul oro-maxilo-facial. De asemenea, tehnicianul dentar va lucra în echipă cu medicii, participând și la anumite etape clinice de tratament.
Absolvenții programului de Tehnică Dentară vor deține noțiuni generale specifice domeniului Medicinei Dentare și cunoștinte aprofundate necesare practicării Tehnicii Dentare, vor avea deprinderi de cercetare fundamentală și aplicată, se vor putea integra ușor în piața muncii reprezentată de sistemele de sănătate și vor putea lucra în cadrul echipelor multidisciplinare (medici-tehnicieni-asistenți medicali) pentru a veni în beneficiul pacientului.
Posibilități de carieră
- Laboratoare de tehnică dentară
- Cabinete stomatologice
- Clinici stomatologice
- Centre de frezaj și sinterizare laser