EDUCAȚIE ȘI FORMARE
- Doctor în domeniul Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa”, Iaşi, susţinere publică 30.09.2024
- Master, specializarea Nutriţie şi Dietetică Profilactică şi Curativă, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa”, Iaşi
- Licenţă, specializarea Nutriţie şi Dietetică, Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
- Program de formare psihopedagogică nivelul II (de aprofundare), Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
- Program de prefecţionare pentru ocupaţia de formator
- Program de formare psihopedagogică nivelul I (de iniţiere), Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
ACTIVITATE DIDACTICĂ
- 2018-prezent Asistent universitar, Departamentul de Ştiinţe Biomedicale, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
ACTIVITATE CLINICĂ
- 2022-prezent Nutriţionist Dietetician autorizat, Cabinet de Nutriţie şi Dietetică, Centrul Medical Fălticeni
- 2022-prezent Nutriţionist Dietetician autorizat, Clinica Hereditas
ACTIVITATE DE CERCETARE
- Asistent de cercetare ştiinţifică în bacteriologie, microbiologie, biochimie,
farmacologie în cadrul proiectului ,,Proiect de dezvoltare instituţională a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru creşterea
performanţelor şi a capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare interdisciplinară în domeniul bioeconomie (Pro-USV- Biom)”, Contract de finanţare nr. 10 PFE/2021. - Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142, Secventierea genomului SARS-COV-2 si analiza filogentica a tulpinilor circulante in Romania -12SOL/2020, 2020-2021, 3000000 LEI.
- Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul 2SOFT/4.1/56, Personalized prevention tools in obesity and diabetes – a joint Romanian-Ukrainian programme of health education – PrePOD, € 329200
- Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul POC/61/1/2/105065, POC-A. 1-A.1.1.4- E -2015, P_37_758, 120/16.09.2016. Analiza interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controul diabetului de TIP 2 microDIAB, 2016-2021, 8993592 LEI
- Laborant în ocrotirea sănătăţii în cadrul proiectul POC/61/1/2/105065, POC-A. 1-A.1.1.4- E -2015, P_37_758, 120/16.09.2016. Analiza interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controul diabetului de TIP 2 microDIAB, 2016-2021, 8993592 LEI
- Asistent de cercetare ştiinţifică în bacteriologie, microbiologie, biochimie,
DISCIPLINE PREDATE
- Bazele nutriţiei
- Evaluare nutriţională
- Dietoterapia și particularități de îngrijire în boli de metabolism, nutriționale și obezitate
- Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia medicinei interne (digestiv, cardiovascular, renal)
- Nutriție și dietetică
DOMENII DE CERCETARE
- Examinarea efectelor unor tulpinilor specifice de probiotice în controlul diabetului zaharat de tip 2
- Determinarea efectului tulpinilor specifice de probiotice asupra semnalelor intestinale care modulează diabetul zaharat de tip 2
- Identificarea şi analiza patternurilor alimentare în bolile cronice netransmisibile
ARTICOLE ȘTIINȚIFICE
• Iatcu OC, Lobiuc A, Covasa M. Micronutrient Patterns and Low Intake of Vitamin A, Vitamin D, Folate, Magnesium,
and Potassium Among Prediabetes and Type 2 Diabetes Patients. Cureus. 2024;16(5):e60906. Published 2024
May 23. doi:10.7759/cureus.60906 (IF = 1.2);.
• Gal AM, Iatcu CO, Popa AD, Arhire LI, Mihalache L, Gherasim A, Nita O, Soimaru RM, Gheorghita R, Graur M, et al.
Understanding the Interplay of Dietary Intake and Eating Behavior in Type 2 Diabetes. Nutrients. 2024; 16(6):771.
https://doi.org/10.3390/nu16060771 (IF = 4.8);
• Gheorghita RE, Lupaescu AV, Gâtlan AM, Dabija D, Lobiuc A, Iatcu OC, Buculei A, Andriesi A, Dabija A.
Biopolymers-Based Macrogels with Applications in the Food Industry: Capsules with Berry Juice for Functional
Food Products. Gels. 2024; 10(1):71. https://doi.org/10.3390/gels10010071 (IF = 5.0);
• Hamamah S, Iatcu OC, Covasa M. Nutrition at the Intersection between Gut Microbiota Eubiosis and Effective
Management of Type 2 Diabetes. Nutrients. 2024; 16(2):269. https://doi.org/10.3390/nu16020269 (IF = 4.8);
• Gheorghita RE, Iatcu OC, Petcu L, Dabija A.Development and Characterization Of A Novel Food Product: Yogurt
With Grapefruit Essential Oil Capsules. Sci. Study Res. Chem. Chem. Eng. Biotech. 2023, 24, 329–336 (IF = 0.4);
• Tighiceanu C, Bulai ER, Iatcu OC, Dulucheanu C, Nemtoi A. Effect of Vegetable Juices on Properties of Two Resin
Composites Used for Dental Caries Management. Medicina. 2023; 59(4):774. https://doi.org/10.3390/
medicina59040774 (IF = 2.4);
• Iatcu CO, Gal A-M, Covasa M. Dietary Patterns of Patients with Prediabetes and Type 2 Diabetes. Metabolites. 2023;
13(4):532. https://doi.org/10.3390/metabo13040532 (IF = 4.2);
• Iatcu CO, Steen A, Covasa M. Gut Microbiota and Complications of Type-2 Diabetes. Nutrients. 2022; 14(1):166.
https://doi.org/10.3390/nu14010166 (IF = 5.7).BREVETE DE INVENȚIE
- Brevet de invenţie – Gheorghiță Roxana Elena, Covaşă Mihai, Dabija Adriana, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana ,,Iaurt cu
microcapsule cu suc natural de fructe și procedeu de obnținere”, Oficiul De Stat Pentru Invenţii Şi Mărci,
Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Nr. 3/2023; - Brevet de invenție – Dabija Adriana, Covaşă Mihai, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana, Avătămăniței Sebastian-Andrei, ,,Iaurt funcţional cu indice glicemic redus, şi procedeu de obţinere a acestuia”, Oficiul De Stat Pentru Invenţii Şi Mărci, Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Nr. 8/2020;
- Brevet de invenție – Dabija Adriana, Covaşă Mihai, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana, Avătămăniței Sebastian-Andrei, ,,Iaurt hipocaloric și hipoglicemic, şi procedeu de obţinere a acestuia”, Oficiul De Stat Pentru Invenţii Şi Mărci, Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Buletinul Oficial De Proprietate Industrială, Nr. 8/2020.
- Brevet de invenţie – Gheorghiță Roxana Elena, Covaşă Mihai, Dabija Adriana, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana ,,Iaurt cu
MEMBRU ÎN ASOCIAȚII PROFESIONALE
- Vicepreşedinte al Colegiului Dieteticienilor din România, filiala Suceava
- Membru fondator al Asociației Dieteticienilor din Bucovina