EDUCAȚIE ȘI FORMARE
- Doctor în domeniul Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa”, Iaşi, susţinere publică 30.09.2024
- Master, specializarea Nutriţie şi Dietetică Profilactică şi Curativă, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa”, Iaşi
- Licenţă, specializarea Nutriţie şi Dietetică, Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
- Program de formare psihopedagogică nivelul II (de aprofundare), Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
- Program de prefecţionare pentru ocupaţia de formator
- Program de formare psihopedagogică nivelul I (de iniţiere), Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
ACTIVITATE DIDACTICĂ
- 2025-prezent Şef de lucrări, Departamentul de Ştiinţe Biomedicale, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
- 2018-2025 Asistent universitar, Departamentul de Ştiinţe Biomedicale, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice, Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Suceava
ACTIVITATE CLINICĂ
- 2022-prezent Nutriţionist Dietetician autorizat, Cabinet de Nutriţie şi Dietetică
ACTIVITATE DE CERCETARE
- Asistent de cercetare ştiinţifică în bacteriologie, microbiologie, biochimie,
farmacologie în cadrul proiectului ,,Proiect de dezvoltare instituţională a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru creşterea
performanţelor şi a capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare interdisciplinară în domeniul bioeconomie (Pro-USV- Biom)”, Contract de finanţare nr. 10 PFE/2021. - Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142, Secventierea genomului SARS-COV-2 si analiza filogentica a tulpinilor circulante in Romania -12SOL/2020, 2020-2021, 3000000 LEI.
- Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul 2SOFT/4.1/56, Personalized prevention tools in obesity and diabetes – a joint Romanian-Ukrainian programme of health education – PrePOD, € 329200
- Asistent de cercetare în medicină în cadrul proiectul POC/61/1/2/105065, POC-A. 1-A.1.1.4- E -2015, P_37_758, 120/16.09.2016. Analiza interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controul diabetului de TIP 2 microDIAB, 2016-2021, 8993592 LEI
- Laborant în ocrotirea sănătăţii în cadrul proiectul POC/61/1/2/105065, POC-A. 1-A.1.1.4- E -2015, P_37_758, 120/16.09.2016. Analiza interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controul diabetului de TIP 2 microDIAB, 2016-2021, 8993592 LEI
- Asistent de cercetare ştiinţifică în bacteriologie, microbiologie, biochimie,
DISCIPLINE PREDATE
- Bazele nutriţiei
- Evaluare nutriţională
- Dietoterapia și particularități de îngrijire în boli de metabolism, nutriționale și obezitate
- Dietoterapie și particularități de îngrijire în patologia medicinei interne (digestiv, cardiovascular, renal)
- Nutriție și dietetică
DOMENII DE CERCETARE
- Examinarea efectelor unor tulpinilor specifice de probiotice în controlul diabetului zaharat de tip 2
- Determinarea efectului tulpinilor specifice de probiotice asupra semnalelor intestinale care modulează diabetul zaharat de tip 2
- Identificarea şi analiza patternurilor alimentare în bolile cronice netransmisibile
ARTICOLE ȘTIINȚIFICE
1. Anchidin-Norocel, L.; Bosancu, A.; Iatcu, O.C.; Lobiuc, A.; Covasa, M. Real-Time Detection of Heavy Metals and Some Other Pollutants in Wastewater Using Chemical Sensors: A Strategy to Limit the Spread of Antibiotic-Resistant Bacteria. Chemosensors 2025, 13, 352. https://doi.org/10.3390/chemosensors13090352 (IF = 3.7);
2. Atomei, O.L.; Vicoveanu, P.; Iațcu, C.O.; Gliga, F.I.; Craciun, C.C.; Tarcea, M. Associations Between Maternal Meal Frequency Patterns During Pregnancy and Neonatal Anthropometric Outcomes: A Quantitative Cross-Sectional Study. Nutrients 2025, 17, 2437. https://doi.org/10.3390/nu17152437 (IF = 5.0) WOS:001549472400001;
3. Anchidin-Norocel L, Iatcu OC, Lobiuc A, Covasa M. Heavy Metal-Gut Microbiota Interactions: Probiotics Modulation and Biosensors Detection. Biosensors (Basel). 2025 Mar 14;15(3):188. doi: 10.3390/bios15030188 (IF = 4.9) WOS:001452953500001;
4. Hamamah S, Iatcu OC, Covasa M. Dietary Influences on Gut Microbiota and Their Role in Metabolic DysfunctionAssociated Steatotic Liver Disease (MASLD). Nutrients. 2025; 17(1):143. https://doi.org/10.3390/nu17010143 (IF = 4.8) WOS:001393770600001;
5. Iatcu OC, Hamamah S, Covasa M. Harnessing Prebiotics to Improve Type 2 Diabetes Outcomes. Nutrients. 2024; 16(20):3447. https://doi.org/10.3390/nu16203447 (IF = 4.8) WOS:001341715000001;
6. Iatcu OC, Lobiuc A, Covasa M. Micronutrient Patterns and Low Intake of Vitamin A, Vitamin D, Folate, Magnesium, and Potassium Among Prediabetes and Type 2 Diabetes Patients. Cureus. 2024;16(5):e60906. Published 2024 May 23. doi: 10.7759/cureus.60906 (IF = 1.2) WOS:001252260700010;
7. Gal AM, Iatcu CO, Popa AD, Arhire LI, Mihalache L, Gherasim A, Nita O, Soimaru RM, Gheorghita R, Graur M, et al. Understanding the Interplay of Dietary Intake and Eating Behavior in Type 2 Diabetes. Nutrients. 2024; 16(6):771. https://doi.org/10.3390/nu16060771 (IF = 4.8) WOS:001193571300001;
8. Gheorghita RE, Lupaescu AV, Gâtlan AM, Dabija D, Lobiuc A, Iatcu OC, Buculei A, Andriesi A, Dabija A. Biopolymers Based Macrogels with Applications in the Food Industry: Capsules with Berry Juice for Functional Food Products. Gels. 2024; 10(1):71. https://doi.org/10.3390/gels10010071 (IF = 5.0) WOS:001149332100001;
9. Hamamah S, Iatcu OC, Covasa M. Nutrition at the Intersection between Gut Microbiota Eubiosis and Effective Management of Type 2 Diabetes. Nutrients. 2024; 16(2):269. https://doi.org/10.3390/nu16020269 (IF = 4.8) WOS:001151416500001;
10. Tighiceanu C, Bulai ER, Iatcu OC, Dulucheanu C, Nemtoi A. Effect of Vegetable Juices on Properties of Two Resin Composites Used for Dental Caries Management. Medicina. 2023; 59(4):774. https://doi.org/10.3390/ medicina59040774 (IF = 2.4)
WOS:000979232800001;11. Iatcu CO, Gal A-M, Covasa M. Dietary Patterns of Patients with Prediabetes and Type 2 Diabetes. Metabolites. 2023; 13(4):532. https://doi.org/10.3390/metabo13040532 (IF = 4.2) WOS:000978790000001;
12. Iatcu CO, Steen A, Covasa M. Gut Microbiota and Complications of Type-2 Diabetes. Nutrients. 2022; 14(1):166. https://doi.org/10.3390/nu14010166 (IF = 5.7) WOS:000741821400001.
BREVETE DE INVENȚIE
1. Iaurt funcţional cu indice glicemic redus, şi procedeu de obţinere a acestuia, Autori: Dabija Adriana, Covaşă Mihai, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana, Avătămăniţei Sebastian-Andrei, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Nr. 1/2022, RO134358 (B1) ;
2. Iaurt hipocaloric şi hipoglicemic, şi procedeu de obţinere a acestuia, Autori: Dabija Adriana, Covaşă Mihai, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana, Avătămăniţei Sebastian-Andrei, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Nr. 1/2022, RO134359 (B1) ;
3. Constituire depozit reglementar brevet invenție: Iaurt cu microcapsule cu suc natural de fructe și procedeu de obținere, Autori: Gheorghiţă Roxana, Covaşă Mihai, Dabija Adriana, Lobiuc Andrei, Iaţcu Camelia Oana, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Nr. 3/2023, RO137317 (A2);
4. Constituire depozit reglementar brevet invenție: Iaurt probiotic cu făină de banane verzi,
kelp, mix de fulgi de ovăz şi seminţe de chia şi procedeu de obţinere, Autori: Iaţcu Camelia Oana, Covaşă Mihai, Dimian Mihai, Gheorghiţă Roxana Elena, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, A/00650 cu data de depozit din 31/10/2023;
5. Constituire depozit reglementar brevet invenție: Iaurt probiotic cu făină de banane verzi,
spirulină, mix de fulgi de ovăz şi merişoare şi procedeu de obţinere, Autori: Iaţcu Camelia Oana, Covaşă Mihai, Dimian Mihai, Gheorghiţă Roxana Elena, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, A/00649 cu data de depozit din 31/10/2023;
6. Constituire depozit reglementar brevet invenție: Iaurt probiotic cu făină de banane verzi,
camu camu, mix de fulgi de ovăz şi seminţe de dovleac şi procedeu de obţinere, Autori: Iaţcu Camelia Oana, Covaşă Mihai, Dimian Mihai, Gheorghiţă Roxana Elena, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, A/00648 cu data de depozit din 31/10/2023.