Manifestări științifice
Abordări Integrative în Științele Biomedicale
Conferința Națională a Studenților Dieteticeni
Conferința Națională a Facultății de Medicină și Științe Biologice din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – ediția a II-a
IMPORTANȚA MULTIDISCIPLINARITĂȚII ÎN MEDICINĂ: ABORDĂRI INOVATIVE ȘI INTEGRATIVE ÎN ASIGURAREA UNUI ACT MEDICAL DE SUCCES
Workshopul naţional
Rolul microorganismelor – de la ecosisteme la gene
Are scopul de a familiariza studenții cu o perspectivă integrativă asupra fenomenului vieții, prin înlănțuirea unor noțiuni și activități practice de biologie, chimie, biochimie, ecologie, aplicate la microorganisme, promovând totodată cariera de cercetător în România, prin acces la laboratoare de cercetare de înaltă performanţă din cadrul USV și vizite la parteneri agenți economici
Activități:
- simulări de extracții de ADN microbian, cuantificarea acestuia, pregătire și secvențiere de librării genetice și analize bioinformatice asupra diverselor comunităților de microorgansime, în corelație cu mediul din care provin
- vizitarea unor agenți economici din domenii relevante pentru analize microbiologice
- excursii în teren
- socializare
Asociația Studenților Mediciniști și Biologi Suceava a organizat, în colaborare cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare’’ Suceava, cea de-a II-a ediție a Congresului Național Studențesc.
Congresul cu tema ,,Abordări Integrative în Științele Biomedicale’’ s-a desfășurat în perioada 4-5 mai 2023 în cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare’’ Suceava.
Pe parcursul celor două zile s-au desfășurat sesiuni de prezentări orale și de postere, prezentări susținute de keynote speakers renumiți în domeniu și workshop-uri dedicate temelor de interes actual în domeniul sănătății și al științelor biologice.
În cadrul conferinței, invitații speciali din țară și din străinătate au conturat prin prezentările lor pe parcursul acestor trei zile un cadru care promovează constituirea echipelor interdisciplinare și un îndemn clar la colaborare pentru oferirea, în final, a unui act medical complet și cu impact real, pe termen lung, asupra prevenției și a tratamentului bolilor, având ca actor principal pacientul cu nevoile sale complexe.
Evenimentul a reunit aproximativ 350 de medici, asistenți medicali, tehnicieni dentari, fizioterapeuți, dieteticieni dar și alți profesioniști din domeniul medical, evidențiind astfel colaborarea tuturor în actul medical. Alături de aceștia au participat si studenții facultății cu scopul aprofundării cunoștințelor și dezvoltării capacității de comunicare academică și de cercetare.
Mai multe detalii se pot vedea pe pagina conferinței sau pe congresfmsb.usv.ro
În contextul pandemiei de SARS – CoV – 2, Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a organizat pe data de 7 octombrie 2021, în aula Magna, o dezbatere publică pe tema “Covid – 19 – Myths vs. Facts”. Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări din partea audienței, întrebări adresate cadrelor didactice universitare, cadrelor medicale și cercetătorilor care au prezentat tema dezbaterii.
Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, în zilele 11 – 12 decembrie 2021 Conferința internațională cu titlul “FRACTURA – abordare multidisciplinară”, în format online. La conferință au participat cadre didactice universitare, cercetători și doctoranzi din domeniul Medicinei de la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea Bucovineană de Medicină de Stat din Cernăuți, având o audiență largă de studenți (licență și masterat).
Asociația Studenților Mediciniști și Biologi Suceava, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, au organizat, în perioada 12-14 Mai 2022, Congresul Studențesc de Științe Medicale și Biologice cu tema MEDICINĂ INTEGRATIVĂ ȘI STIINȚE BIOLOGICE. În cadrul evenimentului ştiinţific au avut loc sesiuni de prezentări orale, sesiuni de evaluare a posterelor, workshop-uri şi activităţi de socializare.