EDUCAȚIE ȘI FORMARE
- Licență, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (program de studiu – Controlul și expertiza produselor alimentare);
- Masterat, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (program de studiu – Managementul Igienei, Controlul Calității Produselor Alimentare și Asigurarea Sănătății Populației);
- Doctorat în domeniul Ingineria Produselor alimentare, susținere publică 27.09.2018, titlu obținut prin O.M. la data de 28.12.2018
EXPERIENȚA PROFESIONALĂ
- 2021-Prezent, Șef lucrări la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
- 2019-2021, Șef lucrări la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
- 2015-2019, Laborant – Facultatea de Inginerie Alimentara, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
DISCIPLINE PREDATE
- Toxicologie alimentară,
- Igiena alimentației și siguranță alimentară
- Tehnologie alimentară/Gastrotehnie
- Igienă
DOMENII DE CERCETARE
- Aria de cercetare este reprezentată de identificarea toxicității unor compuși din produse alimentare cu efect asupra sănătății populației, vizând în principal realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel, aluminiu și cupru.
PROIECTE DE CERCETARE
- Director proiect – Cercetari privind realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel din materii prime alimentare și alimente, cod PN-III-P1.1-PD-2019-1111, Acronim SENZNi, contract nr. 17/2020.
- Cercetător științific în controlul produselor alimentare, 10.2020-12.2021, în proiectul Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, contract 12Sol/2020 din 18.06.202.
- Cercetător în controlul produselor alimentare 08.2020-08.2022 in proiectul Materiale biodegradabile şi comestibile pentru industria cărnii, produse de importanta majoră în implementarea conceptului de economie verde, cod PN-III-P2-2.1-PED2019-3863, MatCARN, contract 273PED/2020.
- Asistent de cercetare 02.2028-09.2019, in proiectul – „Excelență în cercetare avansată, leadership în inovare și brevetare pentru dezvoltarea universității și regiunii” – EXCALIBUR, Proiect de dezvoltare instituțională – Proiect de finanțare a excelenței în CDI, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III).
PUBLICAȚII (SELECȚIE) Cărți
- Pădureţ Sergiu, Norocel Liliana, Amariei Sonia, Gutt Gheorghe, Evaluarea caracteristicilor de textură a produselor şi materiilor prime alimentare, Iaşi, Editura Performantica, 92 p, ISBN- 978-606-685-501-3, 2017.
- Norocel, Liliana, Cercetări şi contribuţii privind realizarea unor biosenzori pentru casarea cuproasă şi ferică a vinurilor, Iaşi, Editura Performantica, 177 p, ISBN – 978-606-685-634-8, 2019.
- Roxana Filip, Liliana Anchidin-Norocel, Roxana Gheorghiță, Igiena; Lucrări Practice Editura Performantica – Iaşi, 2021, ISBN 978-606-685-781-9; 137p.
Publicatii in reviste cu factor de impact
- Amariei, S., Norocel, L., & Scripcă, L. A. (2020). An innovative method for preventing honey crystallization. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 102481. – IF = 4.477. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856420304276
- Gutt, G., Amariei, S. & Norocel, L. (2020). Study of Heavy Metals in Teas from Romanian Market. Revista de Chimie, 71(2), 156-160. https://doi.org/10.37358/RC.20.2.7909 – IF=1.605.
- Paduret, S., Norocel, L. (2020). Physico-Chemical and Sensorial Properties of a New Beverages Obtained from Wild Mountain Cranberry (VacciniumVitis-Idaea). Revista de Chimie, 71(4), 171-179. https://doi.org/10.37358/RC.20.4.8055 – IF=1.605
- Gheorghita (Puscaselu), R.; Amariei, S.; Norocel, L.; Gutt, G. New Edible Packaging Material with Function in Shelf Life Extension: Applications for the Meat and Cheese Industries. Foods 2020, 9, 562. https://doi.org/10.3390/foods9050562, IF=3,011
- Norocel, L., & Pădureț, S. Evaluation Of Birch Sap (Betula Pendula) Quality During Storage, Scientific Study & Research Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry, ISSN 1582-540X, 2020, 217-226. SCSCC6, Volume 21, No. 2
- Norocel, L.; Gutt, G. Screen-Printed Voltammetric Biosensors for the Determination of Copper in Wine. Sensors 2019, 19, 4618. IF = 3,031
- https://www.mdpi.com/1424-8220/19/21/4618
- Norocel, L., & Gutt, G. (2019). Development and performance testing of an electrochemical sensor for determination of iron ions in wine. Australian Journal of Grape and Wine Research, (25) 161-164. IF =2.343
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ajgw.12375
- Scripcă, L.A.; Norocel, L.; Amariei, S. Comparison of Physicochemical, Microbiological Properties and Bioactive Compounds Content of Grassland Honey and other Floral Origin Honeys. Molecules (2019), 24, 2932., IF=3.060
- https://www.mdpi.com/1420-3049/24/16/2932
- Amariei S, Norocel L, Padureţ S, Gutt G., 2018, Effect of grape seed flour on the quality of summer salami. J Food Process Preserv. 2018; 42(5)e13601. https://doi.org/10.1111/ jfpp.13601, Online ISSN: 1745-4549, IF:1,51
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfpp.13601/epdf?r3_referer=wol&tracking_action=preview_click&show_checkout=1&purchase_referrer=authorservices.wiley.com&purchase_site_license=DENIED_PAY_PER_VIEW
- Norocel L., Gutt G., 2018, Method and electrochemical biosensor for detection of copper in wine, Revista de chimie, vol 69, (11), 3010-3012, 2018. IF= 1.412
- http://www.revistadechimie.ro/pdf/11%20NOROCEL%2011%2018.pdf