Licență, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (program de studiu – Controlul și expertiza produselor alimentare);
Masterat, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (program de studiu – Managementul Igienei, Controlul Calității Produselor Alimentare și Asigurarea Sănătății Populației);
Doctorat în domeniul Ingineria Produselor alimentare, susținere publică 27.09.2018, titlu obținut prin O.M. la data de 28.12.2018
EXPERIENȚA PROFESIONALĂ
2021-Prezent, Șef lucrări la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
2019-2021, Șef lucrări la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
2015-2019, Laborant – Facultatea de Inginerie Alimentara, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
DISCIPLINE PREDATE
Cercetare în nutriţie şi recuperare medicală
Calitatea și siguranța alimentelor
Aditivi alimentari, nutraceutice și alimente funcționale
Gastronomie aplicată
Toxicologie alimentară,
Igiena alimentației și siguranță alimentară
Tehnologie alimentară/Gastrotehnie
Igienă
DOMENII DE CERCETARE
Aria de cercetare este reprezentată de identificarea toxicității unor compuși din produse alimentare cu efect asupra sănătății populației, vizând în principal realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel, aluminiu și cupru.
PROIECTE DE CERCETARE
Cercetător postdoctoral – „Metagenomics and Bioinformatics tools for Wastewater-based Genomic Surveillance of Viral Pathogens for Early Prediction of Public Health Risks” (MetBio-WGSP) – contract de finanțare nr. 760286/27.03.2024, proiect tip PNRR, Pilonul III, Componenta 9, Investiția nr. 8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
Director proiect – Cercetari privind realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel din materii prime alimentare și alimente, cod PN-III-P1.1-PD-2019-1111, Acronim SENZNi, contract nr. 17/2020.
Cercetător științific în controlul produselor alimentare, 10.2020-12.2021, în proiectul Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, contract 12Sol/2020 din 18.06.202.
Cercetător în controlul produselor alimentare 08.2020-08.2022 in proiectul Materiale biodegradabile şi comestibile pentru industria cărnii, produse de importanta majoră în implementarea conceptului de economie verde, cod PN-III-P2-2.1-PED2019-3863, MatCARN, contract 273PED/2020.
Asistent de cercetare 02.2028-09.2019, in proiectul – „Excelență în cercetare avansată, leadership în inovare și brevetare pentru dezvoltarea universității și regiunii” – EXCALIBUR, Proiect de dezvoltare instituțională – Proiect de finanțare a excelenței în CDI, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III).
PUBLICAȚII (SELECȚIE) Cărți
Roxana Filip, Liliana Anchidin-Norocel, Igiena – Note de curs, Editura Performantica – Iaşi, ISBN 978-606-685-786-4; 125 p., 2021.
Roxana Filip, Liliana Anchidin-Norocel, Roxana Gheorghiță, Igiena; Lucrări Practice Editura Performantica – Iaşi, 2021, ISBN 978-606-685-781-9; 137p.
Norocel, Liliana, Cercetări şi contribuţii privind realizarea unor biosenzori pentru casarea cuproasă şi ferică a vinurilor, Iaşi, Editura Performantica, 177 p, ISBN – 978-606-685-634-8, 2019.
Pădureţ Sergiu, Norocel Liliana, Amariei Sonia, Gutt Gheorghe, Evaluarea caracteristicilor de textură a produselor şi materiilor prime alimentare, Iaşi, Editura Performantica, 92 p, ISBN- 978-606-685-501-3, 2017.
Publicatii in reviste cu factor de impact
Anchidin-Norocel, L., Bosancu, A., Iatcu, O. C., Lobiuc, A., & Covasa, M. (2025). Real-Time Detection of Heavy Metals and Some Other Pollutants in Wastewater Using Chemical Sensors: A Strategy to Limit the Spread of Antibiotic-Resistant Bacteria. Chemosensors, 13(9), 352.
Anchidin-Norocel, L., Iatcu, O. C., Lobiuc, A., & Covasa, M. (2025). Heavy Metal–Gut Microbiota Interactions: Probiotics Modulation and Biosensors Detection. Biosensors, 15(3), 188.
Anchidin-Norocel, L., Savage, W. K., Nemțoi, A., Dimian, M., & Cobuz, C. (2024). Recent Progress in Saliva-Based Sensors for Continuous Monitoring of Heavy Metal Levels Linked with Diabetes and Obesity. Chemosensors, 12(12), 269.
Anchidin-Norocel, L., Gutt, G., Tătăranu, E., & Amariei, S. (2024). Electrochemical Sensors and Biosensors: Effective Tools for Detecting Heavy Metals in Water and Food with Possible Implications for Children’s Health. International Journal of Electrochemical Science, 100643.
Nemtoi, A., Ignat, A., Haba, D., Nemtoi, A., Sirghe, A., & Anchidin-Norocel, L. (2024). IN VITRO EVALUATION OF HUMAN TEETH COLOR DIFFERENCES GIVEN BY FOOD DYE TYPE. Romanian Journal of Oral Rehabilitation, 16(1).
Anchidin-Norocel, L., Savage, W. K., Gheorghita, R., & Amariei, S. (2023). Biopolymers Used for Receptor Immobilization for Nickel-Detection Biosensors in Food. Micromachines, 14(8), 1529. IF=3.4 https://www.mdpi.com/2072-666X/14/8/1529
Poamaneagra, S. C., Axinte, S., Anton, C., Tătăranu, E., Mihai, C., Balan, G. G., … & Diaconescu, S. (2025). The Journey to Autonomy: Understanding Parental Concerns During the Transition of Children with Chronic Digestive Disorders. Medicina, 61(8), 1338.
Tătăranu, E., Ion, L., Nemțoi, A., Filip, F., Axinte, S., Axinte, R., Anchidin-Norocel, L,… & Diaconescu, S. (2025, January). Emergency Care for Refugee Patients at Suceava Hospital, Romania: Challenges and Insights from the First Year of the Russian-Ukrainian Conflict. In Healthcare (Vol. 13, No. 2, p. 138). MDPI.
Poamaneagra, S.C., Plesca, D.A., Tataranu, E., Marginean, O., Nemtoi, A., Mihai, C., Gilca-Blanariu, G.E., Andronic, C.M., Anchidin-Norocel, L. and Diaconescu, S., 2024. A Global Perspective on Transition Models for Pediatric to Adult Cystic Fibrosis Care: What Has Been Made So Far?. Journal of Clinical Medicine, 13(23), p.7428.
Poamaneagra, S.C., Galos, F., Tataranu, E., Mihai, C., Anton, C., Andronic, C.M., Gilca-Blanariu, G.E., Balan, G.G., Timofte, O., Anchidin-Norocel, L. and Rosu, O.M., 2024. Transition Readiness in Pediatric Chronic Digestive Diseases: A Regional Perspective from North-Eastern Romania. Medicina, 60(12), p.2104.
Tătăranu, E., Galos, F., Anchidin-Norocel, L., Axinte, R., Filip, F., Axinte, S., … & Diaconescu, S. (2024). Life-threatening conditions in children with bocavirus infection-case series and mini review of the literature. Viruses, 16(9), 1347.
Poamaneagra, S.C., Tataranu, E., Stefanescu, G., Andronic, C.M., Balan, G.G., Gilca-Blanariu, G.E., Ioniuc, I., Mihai, C., Anchidin-Norocel, L. and Diaconescu, S., 2024. Behind the Scenes: A Pilot Study on the Evaluation of Healthcare Professionals’ Approaches to Transitional Care in Adolescents With Chronic Gastrointestinal Disorders. Cureus, 16(8), p.e68092.
Gheorghita, R., Filip, R., Lupaescu, A. V., Iavorschi, M., Anchidin-Norocel, L., & Gutt, G. (2023). Innovative Materials with Possible Applications in the Wound Dressings Field: Alginate-Based Films with Moringa oleifera Extract. Gels, 9(7), 560. IF =4.6 https://www.mdpi.com/2310-2861/9/7/560
Filip, R., Gheorghita Puscaselu, R., Anchidin-Norocel, L., Dimian, M., & Savage, W. K. (2022). Global Challenges to Public Health Care Systems during the COVID-19 Pandemic: A Review of Pandemic Measures and Problems. Journal of Personalized Medicine, 12(8), 1295. IF=3.508, https://www.mdpi.com/2075-4426/12/8/1295
Anchidin-Norocel, L., Savage, W. K., Gutt, G., & Amariei, S. (2021). Development, Optimization, Characterization, and Application of Electrochemical Biosensors for Detecting Nickel Ions in Food. Biosensors, 11(12), 519. IF= 5.519 https://www.mdpi.com/2079-6374/11/12/519
Puscaselu, R. G., Anchidin-Norocel*, L., Petraru, A., & Ursachi, F. (2021). Strategies and Challenges for Successful Implementation of Green Economy Concept: Edible Materials for Meat Products Packaging. Foods, 10(12), 3035. IF=5.561 https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3035
Filip, R., Anchidin-Norocel, L*., Gheorghita, R., Savage, W. K., & Dimian, M. (2021). Changes in Dietary Patterns and Clinical Health Outcomes in Different Countries during the SARS-CoV-2 Pandemic. Nutrients, 13(10), 3612. IF=6.706, https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3612
Gheorghita, R., Anchidin-Norocel, L., Filip, R., Dimian, M., & Covasa, M. (2021). Applications of Biopolymers for Drugs and Probiotics Delivery. Polymers, 13(16), 2729. IF=4.967, WOS:000690152000001, https://www.mdpi.com/2073-4360/13/16/2729
Anchidin-Norocel, L., Amariei, S., & Gheorghe, Gutt. (2021). Determination of trace levels of nickel (ii) by cyclic voltammetry with SPEs from food products. Food and Environment Safety Journal, 20(3). http://fens.usv.ro/index.php/FENS/aricle/view/824.
Puscaselu R., Amariei, S., Norocel, L., & Gutt, G. (2020). New Edible Packaging Material with Function in Shelf Life Extension: Applications for the Meat and Cheese Industries. Foods, 9(5), 562. IF=4.35 https://www.mdpi.com/2304-8158/9/5/562
Amariei, S., Norocel, L., & Scripcă, L. A. (2020). An innovative method for preventing honey crystallization. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 66, 102481. IF=5.916, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1466856420304276?via%3Dihub
Norocel, L., & Pădureţ, S. (2020). Evaluation Of Birch Sap (Betula Pendula) Quality During Storage. Scientific Study & Research. Chemistry & Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry, 21(2), 217-226. https://www.webofscience.com/wos/woscc/full-record/
PADURET, S., & NOROCEL, L*. Physico-Chemical and Sensorial Properties of a New Beverages Obtained from Wild Mountain Cranberry (VacciniumVitis-Idaea). https://revistadechimie.ro/pdf/18%20PADURET4%2020.pdf
Gutt G, Amariei S, Norocel L. Study of heavy metals in teas from romanian market. Rev. Chim. 2020;71:156-70. https://pdfs.semanticscholar.org/0243/a11d0eabb798238e007bcff897430a9e345b.pdf
Norocel, L., & Gutt, G. (2019). Development and performance testing of an electrochemical sensor for determination of iron ions in wine. Australian Journal of Grape and Wine Research, (25) 161-164. IF =2.688 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ajgw.12375
Scripcă, L.A.; Norocel, L.; Amariei, S. Comparison of Physicochemical, Microbiological Properties and Bioactive Compounds Content of Grassland Honey and other Floral Origin Honeys. Molecules (2019), 24, 2932., IF=4.411, https://www.mdpi.com/1420-3049/24/16/2932
Norocel, L.; Gutt, G. Screen-Printed Voltammetric Biosensors for the Determination of Copper in Wine. Sensors 2019, 19, 4618. IF = 3,576, https://www.mdpi.com/1424-8220/19/21/4618
Arvinte, O., Norocel, L., & Amariei, S. (2019). Study of Volovatic (Carduus Glaucinus) Active principles for potential use as a medicinal plant. Food And Environment Safety Journal, 18(2), 130-135. http://fia.usv.ro/fiajournal/index.php/FENS/article/view/646
Amariei S, Norocel L, Padureţ S, Gutt G., 2018, Effect of grape seed flour on the quality of summer salami. J Food Process Preserv. 2018; 42(5)e13601. https://doi.org/10.1111/ jfpp.13601, Online ISSN: 1745-4549, IF:1,51
Norocel L., Gutt G., 2018, Method and electrochemical biosensor for detection of copper in wine, Revista de chimie, vol 69, (11), 3010-3012, IF= 1.412, http://www.revistadechimie.ro/pdf/11%20NOROCEL%2011%2018.pdf
Norocel, L., & Gutt G. (2018). Electrochemical biosensor based on the use of spe for the detection of iron content in wine. Food and Environment Safety Journal, 17(2) pag. 241 – 245. http://www.fia.usv.ro/fiajournal/index.php/FENS/article/view/585
Norocel L., & Gutt G,. (2017). Study on the evolution of micro-and macroelements during the winemaking stages: the importance of copper and iron quantification. Food And Environment Safety Journal, 16(1), ISSN: 2559 – 6381. http://www.fia.usv.ro/fiajournal/index.php/FENS/search/authors/view?firstName=Liliana&middleName=&lastName=NOROCEL&affiliation=&country=
Norocel L., Gutt, G., Electrochemical biosensor for detection of copper ions in wine, Journal of Agroalimentary Processes and Technologies, Volume 23, Issue 3; 2017, p 120-124, ISSN: 2069-0053 (print) (former ISSN: 1453-1399), Agroprint; ISSN (online): 2068-9551, http://journal-of-agroalimen
Norocel L., Gutt G., The effect of storage condition on wine quality, Annals of the University of Craiova, Vol. XXI (LVII)-2016, ISSN 1435-1275. http://horticultura.ucv.ro/horticultura/sites/default/files/horticultura/Reviste/Analele/2016/Journal_content_2016.pdf