EDUCAȚIE ȘI FORMARE
- Licență, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (program de studiu – Controlul și expertiza produselor alimentare);
- Masterat, Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (program de studiu – Managementul Igienei, Controlul Calității Produselor Alimentare și Asigurarea Sănătății Populației);
- Doctorat în domeniul Ingineria Produselor alimentare, susținere publică 27.09.2018, titlu obținut prin O.M. la data de 28.12.2018
EXPERIENȚA PROFESIONALĂ
- 2021-Prezent, Șef lucrări la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
- 2019-2021, Șef lucrări la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava.
- 2015-2019, Laborant – Facultatea de Inginerie Alimentara, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava
DISCIPLINE PREDATE
- Cercetare în nutriţie şi recuperare medicală
- Calitatea și siguranța alimentelor
- Aditivi alimentari, nutraceutice și alimente funcționale
- Gastronomie aplicată
- Toxicologie alimentară,
- Igiena alimentației și siguranță alimentară
- Tehnologie alimentară/Gastrotehnie
- Igienă
DOMENII DE CERCETARE
- Aria de cercetare este reprezentată de identificarea toxicității unor compuși din produse alimentare cu efect asupra sănătății populației, vizând în principal realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel, aluminiu și cupru.
PROIECTE DE CERCETARE
- Cercetător postdoctoral – „Metagenomics and Bioinformatics tools for Wastewater-based Genomic Surveillance of Viral Pathogens for Early Prediction of Public Health Risks” (MetBio-WGSP) – contract de finanțare nr. 760286/27.03.2024, proiect tip PNRR, Pilonul III, Componenta 9, Investiția nr. 8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.
- Director proiect – Cercetari privind realizarea unor biosenzori pentru determinarea ionilor de nichel din materii prime alimentare și alimente, cod PN-III-P1.1-PD-2019-1111, Acronim SENZNi, contract nr. 17/2020.
- Cercetător științific în controlul produselor alimentare, 10.2020-12.2021, în proiectul Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, contract 12Sol/2020 din 18.06.202.
- Cercetător în controlul produselor alimentare 08.2020-08.2022 in proiectul Materiale biodegradabile şi comestibile pentru industria cărnii, produse de importanta majoră în implementarea conceptului de economie verde, cod PN-III-P2-2.1-PED2019-3863, MatCARN, contract 273PED/2020.
- Asistent de cercetare 02.2028-09.2019, in proiectul – „Excelență în cercetare avansată, leadership în inovare și brevetare pentru dezvoltarea universității și regiunii” – EXCALIBUR, Proiect de dezvoltare instituțională – Proiect de finanțare a excelenței în CDI, Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanță instituțională, Planul Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDI III).
PUBLICAȚII (SELECȚIE) Cărți
- Roxana Filip, Liliana Anchidin-Norocel, Igiena – Note de curs, Editura Performantica – Iaşi, ISBN 978-606-685-786-4; 125 p., 2021.
- Roxana Filip, Liliana Anchidin-Norocel, Roxana Gheorghiță, Igiena; Lucrări Practice Editura Performantica – Iaşi, 2021, ISBN 978-606-685-781-9; 137p.
- Norocel, Liliana, Cercetări şi contribuţii privind realizarea unor biosenzori pentru casarea cuproasă şi ferică a vinurilor, Iaşi, Editura Performantica, 177 p, ISBN – 978-606-685-634-8, 2019.
- Pădureţ Sergiu, Norocel Liliana, Amariei Sonia, Gutt Gheorghe, Evaluarea caracteristicilor de textură a produselor şi materiilor prime alimentare, Iaşi, Editura Performantica, 92 p, ISBN- 978-606-685-501-3, 2017.
Publicatii in reviste cu factor de impact
- Gheorghita, R., Anchidin-Norocel, L., Filip, R., Dimian, M., & Covasa, M. (2021). Applications of Biopolymers for Drugs and Probiotics Delivery. Polymers, 13(16), 2729.
- Filip, R., Anchidin-Norocel, L., Gheorghita, R., Savage, W. K., & Dimian, M. (2021). Changes in Dietary Patterns and Clinical Health Outcomes in Different Countries during the SARS-CoV-2 Pandemic. Nutrients, 13(10), 3612.
- Puscaselu, R. G., Anchidin-Norocel, L., Petraru, A., & Ursachi, F. (2021). Strategies and Challenges for Successful Implementation of Green Economy Concept: Edible Materials for Meat Products Packaging. Foods, 10(12), 3035.
- Anchidin-Norocel, L., Savage, W. K., Gutt, G., & Amariei, S. (2021). Development, Optimization, Characterization, and Application of Electrochemical Biosensors for Detecting Nickel Ions in Food. Biosensors, 11(12), 519.
- Filip, R., Gheorghita, R., Puscaselu, R., Anchidin-Norocel, L., Dimian, M., & Savage, W. K. (2022). Global Challenges to Public Health Care Systems During the COVID-19 Pandemic: A Review of Pandemic Measures and Problems. Journal of Personalized Medicine, 12(8), 1295.
- Gheorghita, R., Filip, R., Lupaescu, A. V., Iavorschi, M., Anchidin-Norocel, L., & Gutt, G. (2023). Innovative Materials with Possible Applications in the Wound Dressings Field: Alginate-Based Films with Moringa oleifera Extract. Gels, 9(7), 560.
- Anchidin-Norocel, L., Savage, W. K., Gheorghita, R., & Amariei, S. (2023). Biopolymers Used for Receptor Immobilization for Nickel-Detection Biosensors in Food. Micromachines, 14(8), 1529.
- Alexandru Nemtoi, Irina Calistru (Şlemco), Anca Ignat, Danisia Haba, Ana Nemtoi, Ana Sirghe și Liliana Anchidin-Norocel. In Vitro Evaluation of Human Teeth Color Differences Given by Food Dye Type. Romanian Journal of Oral Rehabilitation, Vol. 16, No.1, January-March 2024, DOI: 10.6261/RJOR.2024.1.16.
- Poamaneagra, S. C., Tataranu, E., Stefanescu, G., Andronic, C. M., Balan, G. G., Gilca-Blanariu, G. E., Anchidin-Norocel, L. & Diaconescu, S. (2024). Behind the Scenes: A Pilot Study on the Evaluation of Healthcare Professionals’ Approaches to Transitional Care in Adolescents with Chronic Gastrointestinal Disorders. Cureus, 16(8), e68092.
- Tătăranu, E., Galos, F., Anchidin-Norocel, L., Axinte, R., Filip, F., Axinte, S., … & Diaconescu, S. (2024). Life-Threatening Conditions in Children with Bocavirus Infection – Case Series and Mini Review of the Literature. Viruses, 16(9), 1347.
- Anchidin-Norocel, L., Gutt, G., Tătăranu, E., & Amariei, S. (2024). Electrochemical Sensors and Biosensors: Effective Tools for Detecting Heavy Metals in Water and Food with Possible Implications for Children’s Health. International Journal of Electrochemical Science, 100643.